Україна і Чехія змагаються за робочу силу

Україна і Чехія змагаються за робочу силу

Цього року Чехія більш ніж удвічі збільшила ліміт для видачі робочих віз для українців. Якщо раніше вони могли подати тільки 9 600 заявок, то з цього року ліміт піднявся відразу на 10 тисяч і сягнув майже 20 тисяч робочих віз. А загалом у Чехії нині працює понад 100 тисяч українців, що робить цю країну однією з найбільших цільових країн для трудової міграції з України.

Про те, що можуть зробити дві країни для того, щоб українські працівники залишалися вдома, а Україна експортувала до Чехії продукцію, а не людей, говорили у Празі під час Чесько-українського бізнес-форуму, що відбувається цими днями.

На чеському ринку вичерпуються трудові ресурси – безробіття практично не існує, підприємці занепокоєні, що скоро грошей не буде вистачати на інвестиції – весь прибуток компаній піде на те, щоб втримати працівників високими зарплатами. Зарплати ростуть швидше, ніж продуктивність праці, попереджають економісти. Очікується, що цього року вони виростуть на понад 8,5%, сягнувши рівня понад 30 тисяч крон на місяць, або ж 36 тисяч гривень у перерахунку.

Для українців, де середня зарплата нині майже у 6 разів менша, – поїздка на роботу до Чехії – це можливість, попрацювавши кілька місяців, покрити свої річні витрати. Адже вдома середня заплата у грудні становила 6 273 гривні 45 копійок. Для чехів українці – це можливість наповнити свій ринок праці дешевою робочою силою.

Та українську сторону такий стан справ не влаштовує. Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, який очолює українську делегацію на Чесько-українському бізнес-форумі, каже, що не підтримує «експорт трудових ресурсів».

Українська сторона запрошує чехів інвестувати в її економіку, будувати заводи, відкривати нові підприємства, брати участь у приватизації. Представники України говорили про сприятливу тарифну політику, про те, що Україна впорядкувала питання повернення податку на додану вартість і навіть зупинила практику «тероризування бізнесу» за допомогою чи то перевірок, чи то залякування, що отримали в Україні назву «маски-шоу», пише radiosvoboda.org.

Поділитись