Україна змушена фінансувати дефіцит бюджету за рахунок емісії гривні

Україна змушена фінансувати дефіцит бюджету за рахунок емісії гривні

Відсутність співробітництва України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) призведе до суттєвого зростання дефіциту бюджету нашої країни і матиме негативний вплив на курс гривні.

Про це розповів керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

“За відсутності співпраці з МВФ Україна буде змушена фінансувати дефіцит бюджету за рахунок емісії гривні і спалювання резервів. Йдеться про колосальні ресурси, розмір яких буде залежати від тривалості карантину. Також різко зростає навантаження на бюджет через планові виплати за зовнішнім боргом, які покрити неможливо в умовах нестабільності на глобальних ринках, відсутність попиту або високих ставках при розміщенні. В результаті гривня з часом може піти нижче 30 грн за долар під впливом всіх цих факторів”, – вважає Шевчишин.

Раніше представник України в МВФ Владислав Рашкован розповів, що буде з країною в разі дефолту. Він зазначив, що в Україні є група осіб, яка просуває ідею дефолту, відзначаючи, що взяті раніше борги країна не мусить повертати кредиторам, а направити їх на допомогу бідним і знедоленим. Але, на його думку, таке рішення призведе лише до девальвації гривні, інфляції, банкрутств, соціальних протестів, насильства на вулицях і міжнародної ізоляції України.

Ще наприкінці 2019 року Україна і МВФ досягли попередньої домовленості про нову трирічну програму, проте офіційні документи ще не були підписані, пише businessua.com.

Поділитись