Українським пенсіонерам дорахують гроші за стаж

Українським пенсіонерам дорахують гроші за стаж

Із липня в Україні пенсії зростуть для громадян із великим трудовим стажем, але невеликою зарплатою, що мали під час роботи. Підвищення отримають 2,5 млн осіб.

Йдеться про жінок зі стажем понад 30 років, чоловіків — більше 35 років. Для них пенсія становитиме не менш як 2 тис. грн.

Це вже п’ятий перерахунок пенсій із жовтня 2017-го. Тоді в Україні розпочали пенсійну реформу.

— Осучаснення пенсій не дало того ефекту, на який розраховував уряд. Виплати до 4–5 тисяч гривень зросли тільки для 15–20 відсотків громадян. Йдеться про людей із великим страховим стажем, які у свій час отримували гарні зарплати і платили відрахування в Пенсійний фонд, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Українці на пенсію переважно виходили за віком, або за кількістю трудового, а не страхового стажу. У радянські часи про останній ніхто не чув. Він з’явився у 2000-х. Крім того, такі пенсіонери отримували мінімальні зарплати. Дехто взагалі працював у колгоспах за трудодні. Владі нічого не залишається, як у ручному режимі збільшувати пенсії для цих громадян.

Ще одна проблема з тими пенсіонерами, які не мають навіть мінімального страхового стажу. По досягненню 65 років вони претендують тільки на соціальну допомогу від держави. Щоб отримати її, треба писати заяву. Більшість про це не знає. Думають, що гроші їм нараховуватимуть автоматично, як пенсію. Соціальну допомогу прив’язують до прожиткового мінімуму. Водночас у нас його штучно занижують, щоб виконати держ­бюджет.

Гроші для підвищення пенсій є. На казначейських рахунках у півтора-два рази більше залишків, ніж було на цей час торік. Існуючих податків недостатньо, щоб кардинально змінити ситуацію, пише gazeta.ua.

Поділитись