Український політолог розповів про ідеологію партії – лібертаріанство

Український політолог розповів про ідеологію партії – лібертаріанство

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов заявив, що при ідеології лібертаріанства, якої планують дотримуватися в партії «Слуга народу», держава не буде нести соціальних зобов’язань.

Відеозапис виступу Богатирьова опублікована в YouTube-каналі медіагрупи «Голос.ua». “Визначення  “лібертаріанство” стосовно ідеології партії Зеленського – це аж ніяк не фігура мови. Що таке лібертаріанство? Це по суті правий анархізм”, – заявив політолог.

Він сказав, що вже звучали пропозиції скасувати безкоштовну вищу освіту і перевести навчання в школах на частково платну основу. За його словами, також були заяви по страхову медицину, «по суті – платною».

Богатирьов вважає, що в результаті Україна може стати державою без соціальних зобов’язань, «яким ми будемо платити всі ті ж великі податки, в тому числі і приховані податки, закладені в комуналку і так далі».

Лібертаріанство – термін, який використовується спектром політичних філософій, що просувають ідею індивідуальної свободи та мінімізації розміру державного апарату.

Цей термін охоплює широкий спектр політичних, економічних, соціальних ідей: від консерватизму, що підтримує численні самообмеження поряд із заходами державного примусу, до лібертинізму, що відкидає будь-які моральні обмеження.

Частина лібертаріанців розглядають такі форми державного втручання, як оподаткування та втручання держави в економіку, як приклад крадіжки та грабунку, й тому виступають за їх скасування. Захист громадян від насильства, на їхню думку, повинен здійснюватися приватними охоронними агенціями, а допомога незаможним повинна здійснюватися на засадах добродійності.

Фото: Пекач.

Поділитись