Український паспорт можна буде отримати без відмови від іншого громадянства

Український паспорт можна буде отримати без відмови від іншого громадянства

Глава Державної міграційної служби Максим Соколюк заявляє, що конституційна норма про «єдине громадянство» в Україні збережеться, але передбачається скасування вимоги про вихід з іншого громадянства для отримання українського паспорта.

“Зараз визначається, як буде оформлена нова процедура, але дещо вже зрозуміло. Конституційна норма про “єдине громадянство” збережеться: вона означає, що ми і далі будемо сприймати людей як громадян тільки України, незважаючи на те, чи мають вони також паспорт іншої держави. А зміна буде в тому, що ми не будемо вимагати виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта. Будуть деякі обмеження щодо країн міграційного ризику, до яких відноситься і держава-агресор”, – сказав він в інтерв’ю виданню Європейська правда.

Він зазначив, що перший крок в цьому напрямку вже зроблений, а саме – президентський законопроект № 2590 поданий на розгляд до Верховної Ради.

У той же час, він зазначив, що якщо держава хоче інтегрувати нових громадян в українське суспільство, то повинна бути сертифікована перевірка знання історії та української мови.

“Потрібні курси, які будуть видавати сертифікат державного зразка. Тому що зараз формально така вимога є, але на практиці приносять довідки з якоїсь школи про те, що особа знає українську мову на достатньому рівні для спілкування. А коли проводимо перевірку, то з’ясовується, що школа цієї довідки не видавала, ніде її не реєстрували, а особа взагалі українці не розуміє”, – констатував він.

Крім перевірки знань історії та мови, на думку Соколюка, необхідно ввести присягу.

“Зараз присяги громадянина України немає. Тому це наша пропозиція, і воно знайшло відображення в президентському проект змін до закону про громадянство. Якщо ви є громадянином України від народження, то, ймовірно, присягу приймати не потрібно. А якщо особа приймає українське громадянство за іншими статтями, в тому числі для тих, у кого це вже не перше громадянство, це – дуже потрібна процедура”, – додав Соколюк.

Також він зазначив, що за порушення присяги можна покарати, в тому числі і позбавленням громадянства.

Поділитись