Український міністр розповів, коли можна буде жити в Чорнобилі

Український міністр розповів, коли можна буде жити в Чорнобилі

Через півстоліття в 30-км чорнобильської Зоні відчуження можна буде жити без будь-яких обмежень.

При цьому в 10-км зоні непридатні умови для життя збережуться назавжди. Про це в інтерв’ю журналу «Фокус» заявив глава Мінприроди України Роман Абрамовський.

«У 10-км зоні ніколи не будуть жити люди, але 30-км повинна стати звичайною українською землею без обмежень через 50-60 років.

За нашими прогнозами, за цей час радіоактивність елементів і конструкцій значно знизиться, а надзвичайно активні елементи укриємо в геологічному сховищі», – сказав міністр.

Також він розповів, що незабаром мають оновити нестабільні конструкції всередині нового конфайнменту (нової ізоляційної арочної споруди, якою в 2016 році було накрите старе «Укриття», встановлене над зруйнованим 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС у 1986 році).

«Це потрібно зробити, оскільки, якщо щось впаде і стане вона курявою, рівень радіації підвищиться, неможливо буде зайти в арку в звичайних засобах захисту, доведеться задіяти маніпулятори», – пояснив Абрамовський.

Глава відомства анонсував, що в 2080 необхідно буде дістатися до четвертого енергоблоку ЧАЕС, щоб витягти з нього всі активні паливні елементи, а потім, відкотивши конфайнмент, розібрати «Укриття».

Поділитись