Український інститут національної пам’яті продовжить декомунізацію

Український інститут національної пам’яті продовжить декомунізацію

Український інститут національної пам’яті визначив пріоритети роботи на найближчі п’ять років. Про це заявив глава відомства Антон Дробович.

За його словами, українська держава продовжить декомунізацію і протидію російської агресії, а також посилить роботу для міжнародного визнання голодомору геноцидом українського народу. За його словами, основним напрямом роботи по декомунізації стане створення архіву репресивних органів. Він зазначив, що це буде один з найбільших відкритих документальних архівів такого роду в Європі.

При цьому Дробович розповів, що важливим напрямком діяльності УІНП також стане посилення роботи з навчальними закладами, перш за все університетами і школами. Він розповів, що Інститут продовжить розробляти методологічні матеріали для дітей.

“Щодо визнання голодомору геноцидом у нас є кілька ідей, як посилити свої позиції в цьому плані. І другою частиною цього пріоритету є консолідація зусиль українських вчених і вирішення ключових спірних питань, які існують. Ми змінимо нашу внутрішню позицію, щоб нам було легше завершити цю справу”, – розповів глава УІНП Укрінформу.

Антон Дробович – кандидат філософських наук, дослідник міфології і сучасних комунікацій. На пост директора Українського інституту національної пам’яті він був призначений урядом 4 грудня. На цій посаді Дробович змінив українського історика Володимира В’ятровича, який активно займався декомунізацією України з 2014 року.

У 2015 році на Україні був прийнятий закон про декомунізацію, який передбачає, зокрема, заборону на використання радянської символіки, засудження комуністичного режиму СРСР і відкриття наявних в країні архівів радянських спецслужб. В рамках виконання закону перейменовували міста, вулиці, демонтували пам’ятники радянським вождям та діячам. Багато пам’ятники націоналістичні організації зносили без узгодження з місцевою владою.

Поділитись