Українських чоловіків заохочують іти в декрет

Українських чоловіків заохочують іти в декрет

До народження доньки Софійки, Максим працював шеф-поваром у ресторані, після – сидить в офіційній відпустці по догляду за дитиною з інвалідністю. Максим пояснює: у декреті – він, бо дружина працює бухгалтером. Мовляв, після перерви їй було б складніше повернутися у професію, ніж йому.

«Ми вирішили, що я офіційно піду в декрет. Я пішов в радбез, оформив усі документи, які треба було надати. І ось уже буде третій рік, як я сиджу з дитиною. Тобто я їжджу з нею на реабілітацію, я все роблю», – розповідає Максим.

Софійці необхідно більше уваги та допомоги, ніж іншим діткам. Та Максим справляється на відмінно, пише ranok.ictv.ua.

За словами Максима, декрет кардинально змінив його ставлення до жінок. Сидіти з дитиною – це тяжка щоденна праця. І хоч найчастіше він – єдиний батько на дитячому майданчику, його це зовсім це не бентежить.

Офіційної статистики, скільки чоловіків в Україні нині перебувають у відпустці по догляду за дитиною – немає. За різними підрахунками – цей показник не перевищує трьох відсотків. У Швеції, наприклад, кожен третій батько йде у декрет. А наприкінці 2015 року засновник Facebook Марк Цукерберг сидів вдома зі своєю новонародженою донькою, аби його дружина робила кар’єру.

Щоб заохотити українських чоловіків йти у декрет, у міністерстві соціальної політики розробили законопроект про внесення змін до законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій, пов’язаних з поєднанням сімейних і трудових обов’язків. Згідно з ним, татусі у декреті матимуть право на неповний робочий день за рахунок роботодавця, додаткову щорічну відпустку до десяти днів та право самостійно вирішувати – йти у відпустку по догляду за дитиною чи ні, навіть якщо від цього права не відмовилась мати.

У Мінсоцполітики наголошують: служби з питань праці будуть контролювати дотримання умов, прописаних у трудовому чи колективному договорі. Якщо ж роботодавець не дотримується даних гарантій, спір вирішуватиметься у судовому порядку.

Проте, на думку громадських активістів, аби справа не дійшла до суду, всі умови майбутнього декрету необхідно обговорити з роботодавцем заздалегідь. Аби додаткова пільга не стала перепоною на шляху працевлаштування татусів із дітьми.

Поділитись