Українська тема скоро зникне з російського телебачення

Українська тема скоро зникне з російського телебачення

Тональність української теми на російських телевізійних ток-шоу не пом’якшується, тому самим розумним буде абстрагуватися від медійної картинки і спокійно подивитися на те, що реально змінилося в російсько-українських відносинах за останні півроку.

А сталося багато змін. Після п’яти років конфронтації з жорстокістю, небаченим з часів Холодної війни, ми, нарешті, почали відновлювати відносини.

Базовою умовою для початку «розрядки напруженості» довгий час залишався відхід Петра Порошенка, який прямо оголосив Росію ворогом.

Володимир Зеленський виглядав, як чистий аркуш, без політичного досвіду, зв’язків і впливу. Російська влада, навіть цілком усвідомлюючи особливості української політичної системи, якийсь час обережно придивлялася до нового українського кандидата на роль «шановного партнера», щоб зрозуміти серйозність його намірів і передвиборних обіцянок закінчити війну.

Президент Зеленський вступний іспит здав, коли 7 вересня відбувся масштабний обмін полоненими. Психологічний і моральний аспект цієї події важко переоцінити.

Наступним кроком стало розлучення сил в Станиці Луганській, Петровському та Золотому. Зеленський продавив це рішення, особисто поїхавши на місце, незважаючи на витрати для власного рейтингу всередині країни. І це теж було високо оцінено в Москві.

Зустріч російського і українського президентів у Парижі і подальше за нею укладення договору про транзит і постачання газу на Україну дозволяють говорити про те, що ми вступили в абсолютно новий етап російсько-українських відносин. Як мінімум, замість холодної війни можна говорити про «холодний мир».

Так, Україна збереже свою газотранспортну систему і заробить – хоча і менше, ніж раніше. «Газпром» теж заробить, збільшивши поставки газу в Європу. Європейці раді найбільше, хоча це саме вони за все платять.

Те, що відбувається в даний час між Україною і Росією, найменше потребує чисто пропагандистських оцінках. Пропаганда хороша до часу і до місця. На війні їй альтернативи – немає. А ось в мирний час однаковість оцінок не дуже затребувана. Тому шоу Малахова і Малишевої знову вийдуть в топи російських телевізійних рейтингів, а українським політологам доведеться шукати нову роботу.

Поділитись