Українська сторона отримала 5 мільярдів доларів від “Газпрому”

Українська сторона отримала 5 мільярдів доларів від “Газпрому”

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” отримала від російського “Газпрому” $2,918 млрд компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомила прес-служба компанії, пишуть investory.news. Таким чином, сумарно за результатами транзитного арбітражу “Нафтогаз” отримав від “Газпрому” $5 млрд. Як йдеться в повідомленні, платіж “Газпрому” включає погашення як невиплаченої раніше частини присудженої компенсації ($2,56 млрд), так і відсотки, накопичені з моменту оголошення рішення 28 лютого 2018 року.

“Нафтогаз” вітає визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 рр. і її намір продовжувати транспортування газу в ЄС через територію України. Сторони продовжують переговори щодо умови подальшої співпраці після завершення контракту, що діє з 1 січня 2020 р” — зазначено в повідомленні.

У прес-службі “Газпрому” також повідомили, що виплатили “Нафтогазу” вказану суму.

“З метою виконання домовленостей, досягнутих в Мінську 20 грудня, “Газпром” здійснив виплату $2,9 млрд “Нафтогазу України” відповідно до рішення Арбітражного інституту Стокгольма в термін, передбачений протоколом від 20 грудня”, — йдеться в повідомленні російського газового гіганта.

Новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років на тих самих умовах.

Поділитись