Українцям заборонили їздити в Росію за внутрішнім паспортом

Українцям заборонили їздити в Росію за внутрішнім паспортом

Українцям заборонили виїжджати в Росію за внутрішнім паспортом. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук в своєму Telegram-каналі.

Заборона набуде чинності з 1 березня 2020 року. Для поїздок на територію сусідньої держави українцям доведеться мати при собі закордонний паспорт. При цьому, як зазначає Гончарук, час перетину кордону скоротиться за рахунок нових методів контролю. «Для перевірки даних відомості закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами», – написав він.

Обмежувальна міра стосується тільки людей, що в’їжджають до Росії. Для громадян України, які перетинають кордон у зворотному напрямку і повертаються з території сусідньої держави на батьківщину, правила залишаються колишніми. Їх будуть пропускати за внутрішніми паспортами і свідоцтвами про народження.

Про те, що влада хоче заборонити громадянам їздити в Росію за внутрішніми паспортами, стало відомо 5 грудня. На думку директора департаменту консульської служби МЗС України Сергія Погорельцева, спрощений режим перетину кордону «несе загрози державній безпеці України».

Погорельцев також повідомляв, що українцям, які перебувають в Росії, нададуть можливість оформити закордонний паспорт в консульських установах.

Раніше повідомлялося, що влада України розглядають можливість запровадження подвійного громадянства. Цей захід покликаний скоротити відтік населення за рахунок економічних мігрантів. Поки законопроект знаходиться на стадії розробки. Також Президент Володимир Зеленський закликав спростити процедуру отримання українського громадянства для росіян, які піддаються переслідуванням. На інших громадян Росії закон про подвійне громадянство поширюватися не буде.

Поділитись