Українцям розповіли, як вдосконалюється контроль радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС

Українцям розповіли, як вдосконалюється контроль радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС

Відповідно до програми реконструкції систем радіаційного контролю АЕС України на Запорізькій АЕС триває модернізація стаціонарних постів радіаційного контролю (РК) вимірювальної інформаційної системи «Кільце». Про це повідомили у прес-центрі ЗАЕС.

Так, у прес-центрі зазначили, що система функціонує безперервно та цілодобово, в автономному режимі, забезпечуючи автоматизоване робоче місце оператора центрального щита радіаційного контролю АЕС достовірною інформацією про радіаційний стан в регіоні, як при нормальній експлуатації станції, так і при аваріях. Безперервний радіаційний контроль здійснюється на 18 постах, розташованих по периметру АЕС, в санітарно-захисній зоні, в зоні спостереження та в трьох локальних центрах управління, розташованих на центральних щитах радіаційного контролю і в лабораторії зовнішнього радіаційного контролю.

«Нові пости РК суттєво відрізняються від попередніх: вони сейсмостійкі та мають більш міцний фундамент; більш функціональні – мають систему охоронної та пожежної сигналізації, систему пожежогасіння, підтримання мікроклімату, а при погіршенні напруги пост РК  переходить на автономне джерело живлення», – розповів керівник лабораторії зовнішнього радіаційного контролю цеху радіаційної безпеки Запорізької АЕС Сергій Шолудько.

Поділитись