Українцям розповіли, хто має право на відпустку у період карантину

Українцям розповіли, хто має право на відпустку у період карантину

На сторінці Міністерстві юстиції у Фейсбуці роз’яснили про право надання відпустки на період о голошення карантину, необхідні для цього документи та тривалість такої відпустки відповідно до трудового законодавства.

На відпустку мають право: матір, батько, бабуся, дідусь, інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, особа, яка усиновила дитину, особа, яка взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків, один із батьків-вихователів.

Така відпустка має переваги та недоліки. Перевага в тому, що ви у законному порядку маєте змогу перебувати зі своєю дитиною вдома під час карантину, а ось недолік – зарплатні за цей період не отримаєте.

Щоб оформити відпустку необхідно: документи, що підтверджують оголошення карантину (це довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу); копія свідоцтва про народження дитини та документ, який посвідчує відповідний статус працівника (заява працівника про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину). Ознайомившись із заявою про відпуску та документами, долученими до неї, роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки (наказ про надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину).

Варто зазначити, що відпустка без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території. Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій.

Окрім відпустки, працівник також не позбавлений права укладати трудові договори про роботу вдома з додержанням норм законодавства.

Поділитись