Українці назвали повернення смертної кари першим питанням для всенародного референдуму

Українці назвали повернення смертної кари першим питанням для всенародного референдуму

Громадяни України вважають, що першою проблемою, яку потрібно вирішити в ході всенародного референдуму, має стати питання про повернення смертної кари.

Про це журналістам розповів перший віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук. Він пояснив, що в ході аналітичних досліджень вивчалася думка громадян, яке питання вони б винесли під номером один на всеукраїнський референдум.

“Ви зараз здивуєтеся, [дізнавшись їх відповідь], – це не земля (питання про зняття заборони на купівлю-продаж земель сільгосппризначення), а повернення смертної кари”, – сказав Стефанчук. “От скажіть, може сьогодні в європейській країні референдум повернути смертну кару?” – риторично запитав він.

Заступник голови українського парламенту нагадав, що депутати перебувають на завершальному етапі розробки закону про народовладдя. “Текст вже напрацьовано”, – запевнив він. Стефанчук підкреслив, що цей документ повинен надавати не тільки певний важіль влади народу, а й свідчить про високий ступінь відповідальності в частині того, що може бути винесено як питання на референдум.

“Закон про референдум – це відповідальність. Якщо цим грати і не передбачити “запобіжники”, то ми вже знаємо, який є результат в світі. Це і Brexit, і, наприклад, питання про те, що зараз показала проведена нами аналітика”, – зазначив він.

Стефанчук додав, що законопроект українських депутатів про народовладдя буде проаналізовано іноземними експертами.

“Далі ми передаємо його на аналітику і загальне обговорення вченим і суспільству, ми переводимо на англійську мову, передаємо провідним міжнародним інституціям – до Швейцарії, Ліхтенштейн, які будуть давати аналітику з точки зору загальних принципів народовладдя”, – повідомив він.

В Україні мораторій на смертну кару вперше був введений в 1995 році, але проіснував лише кілька місяців. Новий мораторій був оголошений в 1997 році. Повністю скасували смертну кару на Україну 1 липня 2003 року, коли вступив в силу підписаний Києвом протокол до Європейської конвенції про права людини.

Поділитись