Україна заборонила судам під прапором Росії ходити по українських річках

Україна заборонила судам під прапором Росії ходити по українських річках

Верховна рада України ухвалила закон “Про внутрішній водний транспорт”, який забороняє ходити по річках всередині країни судам під російським прапором.


Закон підтримали 276 парламентаріїв при необхідному мінімумі в 226 Внутрішні річкові водні шляхи України включають найбільші річки Дунай, Дніпро і Дністер.

“Забороняється заходження у внутрішні водні шляхи України: суднам, які плавають під прапором держави-агресора; судам, що належить громадянам держави-агресора або суб’єктам господарювання, які зареєстровані на території держави-агресора, або фізичним і юридичним особам, щодо яких застосовані спеціальні економічні і інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до закону України “Про санкції”, – йдеться в тексті закону.

У січні 2015 року Рада прийняла заяву, в якому РФ називається “країною-агресором”. Росія звинувачення української сторони заперечує і називає неприйнятними. Москва не раз заявляла, що не є стороною внутрішньоукраїнського конфлікту і зацікавлена ​​в тому, щоб Київ подолав політичну та економічну кризу.

За словами міністра інфраструктури України Владислава Криклій, прийняття закону дозволить відродити найбільш дешевий і екологічний спосіб доставки вантажів – річкові перевезення – і створити ефективну річкову логістику. Міністр вважає, що новий закон дозволить збільшити вантажопотік до 30 мільйонів тонн на рік з економічним ефектом для держави в 13-16 мільярдів гривень (450-565 мільйонів доларів за поточним курсом) щорічно і поліпшити конкуренцію на ринку, збільшити інвестиції, створити робочі місця.

Документ передбачає створення держфонду розвитку внутрішніх водних шляхів для забезпечення належного технічного стану суден.

Новий закон має на увазі також стимулювання суднобудування і відновлення підприємств, введення безкоштовного проходження шлюзів і часткове звільнення суден внутрішнього плавання від зборів в морських портах. Документ ще повинен підписати президент України. Планується, що закон вступить в чинності 1 січня 2022 року, а ряд статей – через три роки з дня опублікування документа.

Поділитись