Україна втратила 400 тисяч гектарів лісів через короїда

Україна втратила 400 тисяч гектарів лісів через короїда

В Україні висохло 400 тисяч гектарів лісів. Це пов’язують із нашестям шкідливих жуків короїдів.

Як передає ТСН, на Чернігівщині ще кілька тижнів тому лісопаркова зона впритул до міста вважалася легенями обласного центру, а тепер там з повітря видно величезні руді плями замість суцільного зеленого килиму – так виглядають уражені короїдом дерева.

Сосни, котрі стояли понад сотню років, уже мертві та підлягають санітарній вирубці, хоча донедавна не мали ніяких ознак хвороби. 

Лісники на місцях, де осіли вершинні короїди, розвісили пастки. Їх принцип простий – на запах, розрахований на конкретного шкідника, сповзаються короїди і в пастці гинуть. Упійманих малесеньких 2-міліметрових жуків сотні.

“Деревина уражена грибком, який переноситься короїдами”, – пояснює дивній синюватий колір стовбурів головний спеціаліст Чернігівського обласного управління лісового господарства Андрій Дудко. 

Короїди різних видів були завжди, але останнім часом їхня популяція стала просто загрозливою для лісів. Нашестя пов’язують насамперед зі зміною клімату – через глобальне потепління та зменшення ґрунтових вод дерева слабшають і втрачають опір до заселення шкідниками. За приблизними підрахунками, короїди вже знищили близько 4% всіх лісових насаджень України. Найбільше потерпають ліси Волинської, Житомирської, Львівської, Черкаської та Рівненської областей.

 

Поділитись