Україна виступає проти розведення сил і засобів на Донбасі по всій лінії зіткнення

Україна виступає проти розведення сил і засобів на Донбасі по всій лінії зіткнення

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що Київ виступає проти розведення сил і засобів в Донбасі по всій лінії зіткнення, оскільки це суперечить Мінським угодами.

«Мінські угоди говорять, що іноземні військові формування повинні покинути Україну, а незаконні військові формування повинні роззброїтися і розформуватися», – пояснив Загороднюк. Глава військового відомства уточнив, що командування країни вивчило це питання на засіданнях Ради національної безпеки і оборони України, а також в інших силових відомствах.

Політолог, колишній радник екс-президентa Укрaїни Леонідa Кучми Олег Соскін в ефірі НСН заявив, що Україна тепер буде наполягати на виконанні Будапештського договору.

«Ця політика відведення сил, мабуть, закінчилася. Вона не дає ніяких результатів. Україна тільки віддає свою територію. У світлі зусиль Трампа по блокуванню навіть комерційних проектів із купівлі Україною озброєння, слід очікувати події іншого порядку. Буде йти зміцнення оборонних сил. Вважаю, розробляється інша стратегія дій країни по ситуації на Донбасі”, – припустив експерт.

Олег Соскін вважає, що перед Росією, Францією Великобританією, і США буде жорстко поставлено питання про Будапештський меморандум. Київ запропонує сторонам виконати гарантії цілісності України, прописані в документі.

Будапештський меморандум 26 років тому підписали лідери України – Леонід Кучма, США – Білл Клінтон, Росії – Борис Єльцин і Великобританії – Джон Мейджор. У меморандумі заявлені гарантії безпеки для України в обмін на ядерне роззброєння. Один з пунктів говорить, що Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного Акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважати незалежність, суверенітет та кордони України.

Поділитись