Україна вирішила долю Дня Перемоги в країні

Україна вирішила долю Дня Перемоги в країні

Україна не збирається святкувати День Перемоги 9 травня, про це в інтерв’ю телеканалу “Україна 24” заявив глава МЗС країни Вадим Пристайко.

“Позиція наша зараз залишається такою, якою вона є: ні, ми не збираємося святкувати 9 травня. Ми, як і весь європейський континент, через 75 років, які бажають зрозуміти, чому сталася ця трагедія, і готові один одного пробачити. Ми вважаємо, що саме в цю сторону повинно йти святкування”, – заявив Пристайко.

Раніше помічник президента Росії Юрій Ушаков говорив, що Кремль направить Володимиру Зеленському запрошення на святкування 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У Москві відзначали, що будуть раді прийняти на святкових заходах всіх, хто шанує пам’ять захисників світу від нацизму. В офісі президента України заявили, що Київ поки не отримував офіційне запрошення на заходи.

В Україні 8 травня відзначається День пам’яті і примирення. Це свято заснували в березні 2015 року. Таким чином країна фактично долучилася до традиції відзначати перемогу над нацистською Німеччиною за західноєвропейським зразком.

Крім того, в Україні продовжують відзначати День Перемоги 9 травня, який залишається державним святом, проте основні офіційні заходи з нагоди закінчення війни на державному рівні проводяться саме 8 травня.

З травня 2015 року на Україні діє закон “про засудження комуністичного і нацистського режимів”, який забороняє пропаганду радянської символіки.

Поділитись