Україна вимагатиме від ЄС максимальних компенсацій за скасування санкцій проти Росії

Україна вимагатиме від ЄС максимальних компенсацій за скасування санкцій проти Росії

Україна вимагатиме від ЄС максимальних компенсацій, якщо європейська сторона відмовиться від політики санкцій щодо Росії.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

“Якщо це [зняття санкцій] все ж станеться, то Києву необхідно отримати за таке рішення максимальний рівень компенсацій в будь-якій формі, яка підлягає переговорам”, – сказав він в інтерв’ю агентству РБК-Україна. Кулеба зазначив, що завдання української дипломатії і “високої політики” в тому, щоб не допустити зняття санкцій до того, як буде досягнуто прогресу у виконанні мінських угод.

Київ, продовжив віце-прем’єр, вже помічає пом’якшення підходів до санкційної політики Європи щодо Росії. “Раз – тут їх повернули в ПАРЄ, раз – заговорили про те, щоб повернути в G7. Почалися постійні зустрічі з російським керівництвом на вищому рівні”, – пояснив Кулеба. За його словами, Київ готовий до того, що в якийсь момент санкції продовжені не будуть.

Разом з тим українська сторона поки не отримувала будь-яких сигналів, що антиросійські санкції з боку ЄС продовжені не будуть, додав він.

У березні 2014 року в зв’язку з ситуацією в Україні ЄС і ряд країн, включаючи США, Канаду, Австралію, Японію, Швейцарію, Нову Зеландію, Ісландію, почали вводити санкції проти Росії. 6 серпня 2014 року президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації”. На наступний день на підставі документа уряд Росії ввів заборону на імпорт з США, Євросоюзу, Норвегії, Австралії і Канади низки продовольчих товарів.

Поділитись