Україна відповіла на вимоги ПАРЄ щодо спостерігачів

Україна відповіла на вимоги ПАРЄ щодо спостерігачів

Україна не зобов’язана запрошувати спостерігачів від ПАРЄ на парламентські вибори.

Про це агентству УНІАН сказала прес-секретар МЗС України Катерина Зеленко, коментуючи заяву голови організації. Вона
пояснила, що Київ запрошував спостерігачів від ПАРЄ, коли між ними «існували дружні, партнерські відносини», а на сьогоднішній день вони такими не є.

Вона нагадала, що, згідно зі статутом Ради Європи, ПАРЄ є дорадчим органом і, як наслідок, його рішення носять характер рекомендацій, до яких Україна більше не має наміру прислухатися. За словами Зеленко, делегати ПАРЄ в червні самі «проголосували за необов’язковість виконання своїх рішень, коли по суті скасували вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих сім рішень, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України».

Нагадаємо, 2 липня спікер Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення ПАРЄ направити спостерігачів на парламентські вибори в країні. Це рішення він пояснив тим, що Київ не може допустити, щоб в складі делегації виявилися представники Росії.

На наступний день делегація ПАРЄ достроково припинила свою передвиборчу місію на Україні, а голова Парламентської асамблеї Ліліан Паск’є висловила жаль щодо рішенням Києва. Вона також підкреслила, що «Україна як член Ради Європи знаходиться під наглядом Асамблеї і зобов’язана щороку запрошувати її спостерігачів для моніторингу президентських і парламентських виборів».

Фото Gettyimages.

Поділитись