Україна відмовилася змінити закон про дерусифікацію

Україна відмовилася змінити закон про дерусифікацію

Україна не планує змінювати закон «Про повну загальну середню освіту», який ліквідував в країні російськомовні школи.

Про це під час робочого візиту до Румунії заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Трансляція брифінгу доступна на сторінці зовнішньополітичного відомства в Facebook.

Кулеба пообіцяв забезпечити імплементацію норм, що стосуються використання мов меншин, таким чином, щоб інтереси Румунії були захищені.

«Хочу запевнити: Україна налаштована вирішувати в дусі взаємної поваги до національних інтересів України і Румунії всі проблемні питання, особливо такі чутливі питання національних меншин. (…) Україна внесла зміни до цього закону і виконала рекомендації Венеціанської комісії», – висловив Кулеба позицію влади про закон, що передбачає дерусифікацію системи освіти.

Дипломат при цьому спростував інформацію про нібито закриття румунських шкіл на Україні через адміністративної реформи: «У мене немає інформації про закриття шкіл, я не бачу якихось законних підстав для цього. Що стосується адміністративної реформи, то це виключно питання внутрішньої політики, жодна країна світу не буде визначати, як нам проводити адміністративно-територіальну реформу своєї країни».

У березні президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про повну загальну середню освіту», який ліквідував в країні російськомовні школи з вересня 2020 го. Учні з російськомовних сімей з п’ятого класу повинні будуть вивчати українською мовою не менше 80 відсотків предметів. Програми навчання російською скасовуються. У школах, де навчання ведеться на офіційних мовах ЄС, діти зможуть ще протягом трьох років отримувати освіту мовами відповідних національних меншин.

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) звертала увагу української влади на дисбаланс у мовній політиці і дискримінаційних положень закону.

Поділитись