Україна та Естонія підписали «цифровий» меморандум

Україна та Естонія підписали «цифровий» меморандум

Стало відомо, що Україна та Естонія підписали «цифровий» меморандум.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров поділився своїм виступом у соцмережі Інстаграм:

«Естонія для нас приклад. Естонія — це потужний цифровий бренд держави у світі. Ми раді мати такого друга, партнера, вчителя. А навчаємося ми дуже швидко. Перший мій візит в Естонію був у статусі радника Президента Зеленського. Я повернувся додому із 4 головними інсайтами:

1. Нам потрібно побудувати ефективне управління сферою цифрових трансформацій на рівні всієї держави. І сьогодні у нас є міністерство в уряді, комітет у парламенті, представники на місцях.
2. Нам потрібно створити єдине вікно для отримання всіх державних послуг. Сьогодні ми вже тестуємо мобільний додаток, так звану «Державу в смартфоні», де з’являться перші електронні послуги.
3. Розвивати цифрові навички. Ми добре знаємо естонську програму «стрибок тигра». Та вже знаходимось в активній стадії створення онлайн-платформи для навчання українців. У січні плануємо її запуск, та наша мета за 3 роки безкоштовно навчити 6 мільйонів людей.
4. Розвивати сучасні засоби електронної ідентифікації. Mobile ID, Smart ID, E-SIM ID. І сьогодні ми разом із державними банками плідно працюємо над власним продуктом, який дуже скоро запрацює. А естонський проєкт «x-road», «Трембіта» активно розвивається в Україні, усилюючи взаємодію між реєстрами.

Ми вчимося швидко. Ми перші у світі хочемо впровадити підхід до розвитку цифрової держави — mobile first. Це і є держава в смартфоні. Ми створимо новий бренд України у світі. І дуже хочу, щоб це був бренд цифрової держави.

Меморандум про співпрацю між нашими державами у сфері цифрових трансформацій впевнений крок, який наблизить нас до мети. Зі свого боку ми маємо безліч талановитих спеціалістів, ідей та проєктів які посилять Естонію, а також, прискорять розвиток вашої держави».

Олександра Будилка

Поділитись