Україна створила громадську платформу зі звільнення утримуваних в Росії українців

Україна створила громадську платформу зі звільнення утримуваних в Росії українців

Міністерство закордонних справ України створило громадську платформу, яка буде координувати дії країни по звільненню утримуваних в РФ українців. Про це повідомила прес-служба МЗС країни.

“Платформа не підмінятиме діяльність інших органів державної влади. Це майданчик для обговорення та узгодження дій, результатом яких має стати посилення міжнародного тиску на РФ”, – йдеться в повідомленні.

Учасниками платформи стануть представники органів державної влади, які займаються питаннями звільнення, члени неурядових правозахисних організацій та об’єднань родичів ув’язнених, і представники Меджлісу кримсько-татарського народу. До роботи платформи також будуть залучатися і звільнені раніше в порядку обміну з РФ українці.

Подібна громадська платформа існувала на Україні в 2016 – 2019 роках. Як стверджують в МЗС, вона “стала успішним прикладом взаємодії між державним і громадським сектором з питань звільнення громадян України”.

У вересні 2019 Росія і Україна вже провели взаємне звільнення і повернення на батьківщину заарештованих або засуджених громадян за формулою “35 на 35”. Президент України Володимир Зеленський в січні цього року заявляв про початок переговорів з Росією про нову обміні утримуваними особами. Домовленості поки не були досягнуті.

Поділитись