Україна сподівається отримати з «Газпрому» більше грошей, ніж планувалося

Україна сподівається отримати з «Газпрому» більше грошей, ніж планувалося

У 2020 році обсяг транзиту газу через Україну може досягти 75 мільярдів кубометрів, що дозволить отримати Києву ще грошей.

На це сподівався глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Він пояснив такий висновок тим, що поставки через Україну в 2019 році досягли 90 мільярдів кубометрів, а потужність «Турецького потоку» складе 15 мільярдів кубометрів. Інших способів передавати газ європейським споживачам у «Газпрому» немає, так як будівництво «Північного потоку-2» зупинено.

Росія і Україна підписали п’ятирічний контракт на транзит газу напередодні, 30 грудня, після чотирьох днів переговорів. Угода укладена за принципом «качай або плати», тобто «Газпром» зобов’язується прокачувати мінімальний обсяг. У 2020 році він складе 65 мільярдів кубометрів, а потім – по 40 мільярдів.

Сума платежів російської компанії залишається комерційною таємницею. Раніше міністр енергетики України Олексій Оржель стверджував, що за п’ять років країна заробить на транзиті 15 мільярдів доларів. Це стільки ж, скільки вона отримує зараз, при істотно більш високому обсязі прокачування.

Після підписання договору Оржель уточнив, що за рік «Газпром» буде переводити два або три мільярди доларів. У свою чергу президен Володимир Зеленський говорить, що дохід після виконання всього контракту досягне семи мільярдів доларів.

Російська сторона розмір тарифів не коментувала. Також Росія погодилася заплатити «Нафтогазу» штраф в 2,9 мільярда євро, що виник після рішення Стокгольмського арбітражу. Віце-прем’єр Росії Дмитро Козак назвав договір вибором «між поганим і дуже поганим». За його словами, виплати стануть важкими для Росії, але якщо вибрати інший варіант, то втрати виявляться незрівнянно більше.

Поділитись