Україна розробила п’ять сценаріїв реінтеграції Донбасу

Україна розробила п’ять сценаріїв реінтеграції Донбасу

Україна розробила п’ять сценаріїв реінтеграції Донбасу. Про це на конференції “Припинення вогню і розведення військ в Донбасі: питання безпеки та гуманітарні аспекти” повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов.

“РНБО ретельно вивчив ситуацію і розробив п’ять сценаріїв реінтеграції”, – цитує його прес-служба відомства в Twitter. При цьому Данилов уточнив, що “всі сценарії – на користь Україні”, але не став розкривати їх суть.

Секретар РНБО також запропонував створити якісь “гуманітарні коридори на лінії зіткнення для громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях”, назвавши це “головним пріоритетом роботи по реінтеграції”. “Громадяни України мають право вільно перетинати лінію дотику”, – вважає Данілов.

При цьому глава РНБО стверджував, що на майбутній нормандської зустрічі “вороги України будуть робити все від них залежне, щоб вона погодилася на якісь відносини (з самопроголошеними республіками Донбасу)”. “Ситуація досить складна, – продовжував він. – Нам потрібна нормандська зустріч. Але я впевнений, що президент Володимир Зеленський ні зробить жодного кроку, який буде не на користь нашої держави. Україна буде відстоювати лише свої інтереси”.

Раніше влада пом’якшила правила перетину лінії розмежування в Донбасі для неповнолітніх. У той же час Київ зберігає головне обмеження на вільне пересування громадян в регіоні, яке було введено ще при колишній адміністрації на чолі з президентом Петром Порошенко. Йдеться про необхідність всім жителям непідконтрольних територій отримувати спеціальні дозволи, без яких вони не можуть в’їхати на контрольовані Києвом території.

Поділитись