Україна розкрила подробиці обміну полоненими з Донбасом

Україна розкрила подробиці обміну полоненими з Донбасом

Представник України в тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Валерія Лутковська підтвердила інформацію про досягнуті домовленості щодо обміну утримуваних і полонених осіб, і розкрила подробиці переговорів.

Про це повідомляє «РБК-Україна». За її словами, в рамках майбутнього обміну Україна зможе звільнити тих, кого не вдалося в 2017 році. При цьому процес завершиться до кінця цього року відповідно до домовленостей «нормандської четвірки» в Парижі.

“І це величезне щастя, тому що ми зможемо забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати в грудні 2017 року. Хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого знаходилися в полоні і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями”, – зазначила вона.

При цьому Лутковська додала, що зараз сторони остаточно погоджують списки.

«Просила би всіх не маніпулювати інформацією, так як за цією процедурою взаємного звільнення – долі людей», – підкреслила вона.

Раніше 23 грудня в самопроголошеній ДНР заявили про узгодження з Україною умов здійснення обміну за формулою «всіх встановлених на всіх встановлених» до кінця року. Там відзначили, що в ході відеоконференції представникам Києва, Донецька і Луганська вдалося домовитися про зміст документа, що посвідчує зобов’язання сторін по даному процесу.
Обмін захопленими в ході конфлікту в Донбасі полоненими за формулою «всіх на всіх» передбачено «Комплексом заходів щодо виконання мінських угод», узгодженим в лютому 2015 року лідерами Росії, Франції, Німеччини та України. Документ підписали представники Росії, України, ОБСЄ та керівники республік Донбасу.

Останній великий обмін полоненими між Києвом, Луганськом і Донецьком відбувся 27 грудня 2017 року. Тоді Київ передав 233 людини, невизнані республіки віддали 73 людини.

Поділитись