Україна прийняла рішення щодо НАТО

Україна прийняла рішення щодо НАТО

Курс на вступ України в НАТО буде прописаний в підготовлювану військову стратегії і стратегії національної безпеки і оборони, повідомив гендиректор директорату з питань національної безпеки і оборони офісу президента Іван Апаршин.

За його словами, найближчим часом вийде указ президента Володимира Зеленського про “Стратегії національної безпеки і оборони”, де буде вказано, що “кінцевою метою України – це повноправне членство України в НАТО”.

“Протягом двох-трьох місяців буде військова стратегія України. Там також буде пряма норма про вступ України в НАТО”, – наводить слова Апаршина агентство УНІАН. Він підкреслив, що питання членства України в НАТО “взагалі сьогодні вже не обговорюється”.

Верховна рада України в грудні 2014 року внесла зміни до двох законів, відмовившись від позаблокового статусу держави. У червні 2016 року були прийняті додаткові зміни, які визначають вступ в НАТО метою зовнішньої політики країни. У лютому 2019 року парламент України прийняв зміни до конституції, закріпивши курс країни в ЄС і НАТО.

При цьому колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен раніше заявив, що для вступу в альянс України потрібно досягти ряду критеріїв, на реалізацію яких піде багато часу. Експерти вважають, що Київ не зможе претендувати на членство в НАТО в найближчі 20 років. Колишній єврокомісар з питань політики сусідства та розширення ЄС Йоханнес Хан також заявляв, що говорити про членство України в Євросоюзі в найближчі роки нереалістично, Київ повинен сконцентруватися на імплементації угоди про асоціацію з ЄС.

Поділитись