Україна пригрозила Угорщині «відповіддю» на газовий контракт з Росією

Україна пригрозила Угорщині «відповіддю» на газовий контракт з Росією

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, Україна відповість Угорщини на підписання газового контракту з Росією.

«Це не буде тільки політичний крок, скасування комісії (міжурядової комісії з питань економічного співробітництва), яка є головним органом двостороннього співробітництва, будемо робити і інші кроки для захисту національних інтересів України в цій ситуації», – наводить слова Кулеби ЗМІ.

Міністр зазначив, що підписання контракту з поставок газу в обхід української території є ударом по Україні. «Угорщина завдала удару по українсько-угорським відносинам, виключивши український газопровід зі схеми поставок газу з Росії. Це удар, і ми повинні відповідати на нього відповідно. Не може бути жалю і співчуття», – підкреслив Кулеба в ефірі телеканалу ICTV.

У понеділок Угорщина підписала з Газпромом довгостроковий контракт на поставку газу в обхід України. У Києві злякалися значного скорочення або повної зупинки транзиту газу до Угорщини через Україну. Київ пообіцяв звернутися в ЄК для оцінки відповідності угоди Будапешта з Газпромом європейському законодавству в області енергетики.

Офіційний представник МЗС Марія Захарова пояснила реакцію України на довгостроковий контракт Угорщини та Росії щодо газу заздрістю. Будапешт звинуватив Київ у втручанні у внутрішні справи Угорщини.

Поділитись