Україна почала купувати вугілля у союзника Росії

Україна почала купувати вугілля у союзника Росії

Казахстан почав поставки вугілля в Україну.

У компанії ДТЕК заявили про покупку першої партії палива у союзника Росії по Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). Генеральний директор входить до структури холдингу «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв на сторінці компанії в Facebook вказав, що на наступному тижні відбудеться поставка з Польщі.

За його словами, ведуться переговори і про співпрацю з США, в цьому випадку паливо піде в Україну на судах. Обсяги поставок Салєєв не уточнив, зазначивши лише, що «перші вугільні поставки для генерації потреб будуть в Україні найближчим часом».

У повідомленні вказується, що імпорт повинен доповнити власний видобуток, яка за підсумками перших семи місяців року склала майже десять мільйонів тонн газового вугілля.

Півроку тому, в лютому, глава ДТЕК Максим Тимченко анонсував поставки вугілля з Казахстану і Польщі, що дозволить збільшити загальний імпорт до 450 тисяч тонн. Закуповувати вугілля Україні необхідно через конфлікт в Донбасі, в результаті якого республіка позбулася доступу в більшості шахт.

У 2019 на Росію довелося 58 відсотків всіх поставок кам’яного вугілля і антрациту в Україну. В цілому Київ імпортував палива на 2,8 мільярда доларів. Навесні 2020 років Київ ввів загороджувальні мита в розмірі 65 відсотків для захисту внутрішнього ринку.

У лютому 2021 року влада України визнали критичною ситуацію з вугіллям, оскільки його запаси виявилися в 5,5 рази нижче, ніж роком раніше. Через це виникла загроза загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі. На цьому тлі республіка змушена була імпортувати електроенергію з Білорусі та Росії.

Поділитись