Україна планує запровадити обов`язкову рецептурність антибіотиків

Україна планує запровадити обов`язкову рецептурність антибіотиків

Сьогодні в світі все більше приділяється увага здоровому способу життя. Не так давно з`явився такий глобальний тренд в лікуванні як лікування їжею. Люди розраховують кількість щоденного споживання калорій, відвідують спортзали тощо.

Надзвичайно популярними є спеціальні лікарі-дієтологи, які індивідуально складають раціон харчування, наприклад, для посилення імунітету, підвищення витривалості, енергійності тощо. В той же час, в новому тренді вживання класичних ліків стає просто не модним.

І це є хорошим сигналом, оскільки неабияким викликом в медицині є масове захоплення людей антибіотиками, які дозволяють швидко і, порівняно, дешево вилікуватись. Однак, така ситуація призводить до того, що реальною стала загроза недієвості відомих на сьогодні антибіотиків вже в 2050 році. Тому, науковці у всьому світі намагаються обмежити використання антибіотиків в медицині, адже вони є останнім, а не першим, захистом в процесі лікування.

Схожа ситуація складається і у тваринництві, де використання антибіотиків є навіть більш поширеним ніж для людей. Причина очевидна — у людини про симптоми хвороби можна, принаймні, розпитати, в той час як для лікування тварин треба мати високий рівень освіти, щоб правильно визначити діагноз. Це й призвело до того, що простіше призначити антибіотики для лікування. Тут, власне, і криється небезпека. Адже антибіотики не завжди повністю виводяться з організму тварини. Досить часто в продукції тваринництва — м”ясі, молоці, яйцях тощо — містяться їх залишки. Цю продукцію споживають люди, що і стає однією з причин підвищення стійкості організму до препаратів та зниження ефективності в потрібний момент (при лікуванні).

Стійкість до антибіотиків стала серйозним викликом. Тому, до кінця 2019 року МОЗ України планує запровадити обов”язкову рецептурність антибіотиків для людей.

Разом з тим, паралельно слід запроваджувати аналогічну систему в тваринництві, де, на сьогодні, антибіотики користуються великою популярністю. Адже, дозволяють мінімізувати ризики захворювань тварин і пришвидшити нарощування маси за рахунок порушення нормального функціонування системи травлення.

Популярність таких препаратів у фермерів є наслідком відсутності висококваліфікованих ветеринарних лікарів, які можуть правильно лікувати тварин. І, з одного боку, бажанням зекономити на системах контролю здоров”я тварин. А, з іншого, відсутністю альтернатив антибіотикам в державі, пише delo.ua.

Поділитись