Україна планує відмовитися від пластику

Україна планує відмовитися від пластику

Світ може відмовитись від пластику до 2030 року. На засідання Асамблеї ООН з навколишнього середовища 170 країн домовились скоротити використання полімерів.

За словами президента Асамблеї Сійма Кійслера, зараз відбувається переломний момент для навколишнього середовища.

Маса світового пластику становить понад 8 мільярдів тонн. Половину цього обсягу люди виробили за останні 13 років, додав Кійслер. Президент асамблеї також додав, що країнам світу потрібні конкретно задокументовані зобов’язання, щоб кожна неухильно їх виконувала.

“Ця екологічна асамблея ООН вирішила кинути виклик найбільш гострим екологічним проблемам покоління. Ми неухильно єдині і рішучі шукати сталий шлях для майбутніх поколінь. Це момент і час, який нас визначить. У нас є наукові докази, ми маємо регулювання, тепер ми маємо час для дій”, – зауважив Кійслер.
Переробка пластику в Україні

Якщо відмова від пластику до 2030 року у виробництві побутових товарів ще можлива, то у промисловості цей час цього не достягти. Наприклад, у виробництві електроніки, такий перехід майже неможливий. Про це у коментарі Радіо НВ розповів кандидат хімічних наук, головний редактор профільного журналу Упаковка Валерій Кривошей.

За його словами, головна проблема полягає не у кількості виробництва пластику, а у невмінні його переробляти.

“Потрібно збирати, сортувати за видами полімерів, потім їх переробляти і з них виготовляти вторинну сировину. Люди сьогодні цього не роблять. Особливо в Україні. Ми сьогодні кажемо: давайте ми через законодавство України заборонимо полімерні пакети. Давайте ми спочатку зробимо в країні систему поводження з відходами упаковки через законодавство, яке Верховна Рада не може 15 років ухвалити. Кожного року 11 млн тон викидаємо у сміття. Серед них 3,5 мільйони тон полімерів. Просто викидаємо і не перероблюємо”, – наголосив Кривошей.

Як розповів у коментарі Радіо НВ керівник проекту Київська станція переробки пластику Артем Налівайчук, більше за все прогресу у переробці упаковок з полімерів досягла Японія. В країні 80% відходів з пластику використовують повторно, пише nv.ua.

Поділитись