Україна обрала США своїм основним партнером в галузі ядерної енергетики

Україна обрала США своїм основним партнером в галузі ядерної енергетики

Перебуваючи в США, президент України Володимир Зеленський, встиг підписати меморандум про проект в сфері ядерної енергетики на суму $ 30 млрд.

Тим самим Київ змінює свій вектор в цій області з Росії на США – і це ключовий підсумок поїздки Зеленського, зазначають українські експерти, яких цитує газета Star, витримки призводить «ИноСМИ».

Протокол був підписаний між українською Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» та американської Westinghouse Electric. Він передбачає спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС в якості пілотного проекту, а в подальшому ще чотирьох блоків за аналогічною технологією.

За словами експертів, атомна енергетика є одним з основних компонентів електроенергетики і економіки України, і дуже важливо знайти шляхи модернізації та розвитку цього сектора, оскільки його інфраструктура залишилася з часів Радянського Союзу. Домовленості з США свідчать про те, що «Україна вибрала США своїм основним партнером в галузі ядерної енергетики», підкреслюють фахівці.

Вони відзначають, що Україна ж після 2014 року почала орієнтуватися на ядерне паливо американського, а не російського походження. Очевидно, що ця тенденція буде продовжуватися. Київ і далі буде орієнтуватися на відмову від радянсько-російських технологій, щоб знизити залежність України від Росії в енергетичній галузі. Ще в 2010 році Росія була єдиним безальтернативним постачальником ядерного палива на Україну, але тепер частка компаній США підвищується, і в особі компанії «Westinghouse» Штати стають джерелом ядерного палива, давши можливість диверсифікації палива для атомної енергетики України.

Поділитись