Україна незадоволена Болгарією через втручання у внутрішні справи

Україна незадоволена Болгарією через втручання у внутрішні справи

МЗС України висловив протест у зв’язку з прийняттям 20 травня Народними зборами Болгарії декларації про адміністративно-територіальну реформу в Україні і захист прав і цілісності болгарського спільноти.

З відповідною заявою українське зовнішньополітичне відомство виступило напередодні.

Кабмін України планує адміністративну реформу, яка передбачає поділ Болградського району Одеської області на п’ять громад, в яких етнічні болгари не будуть більшістю. За неофіційними даними, в районі проживає 250-300 тис. етнічних болгар.

У заяві зовнішньополітичного відомства зазначається, що питання адміністративно-територіального устрою України є виключною компетенцією органів української державної влади. У Києві також заявили, що вважають неприйнятними спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України.

Раніше в середу болгарські депутати закликали свій уряд вжити всіх можливих заходів для збереження цілісності болгарської громади в Болградському районі. Пропонується провести міжурядову нараду для дотримання адміністративного єдності болгарської меншини в рамках двосторонніх угод, що гарантують жителям району освіту болгарською мовою.

У Києві назвали маніпулятивними і недостовірними заяви про вплив реформи на національну самобутність етнічних болгар України. За даними українського МЗС, питання про Болградському районі буде вирішуватися відповідно до законодавства України, з огляду на позицію місцевих жителів, в тому числі численної болгарської громади.

“Вважаємо, що будь-які питання можна вирішити шляхом конструктивного діалогу, що і відбувається на рівні глав МЗС двох країн. Закликаємо болгарських парламентаріїв діяти відповідно до принципів дружби і добросусідства, які традиційно існують між Україною і Болгарією”, – підсумували в МЗС.

Поділитись