Україна назвала винного у відсутності поставок російського газу

Україна назвала винного у відсутності поставок російського газу

У відсутності прямих поставок російського газу в Україну винні не українські політики і чиновники – з їхнього боку ніяких заборон немає. Про це в коментарі «Радіо Свобода» заявив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Він назвав причиною такої ситуації рішення «Газпрому» кілька років тому припинити подачу газу. За словами Вітренко, завданням «Нафтогазу» в цій ситуації було знайти спосіб забезпечити країну і домовитися про постачання по альтернативних маршрутах.

Топ-менеджер «Нафтогазу» відповів на питання, чи могла компанія мати якусь «дочку», щоб купувати газ у «Газпрому» безпосередньо. Він вказав, що і це можливо, але поки обговорювати такі рішення передчасно, тому що немає таких «планів, переговорів, думок».

Прямі поставки російського газу в Україну припинилися в 2015 році. В ході переговорів про новий контракт на транзит до ЄС Москва пов’язувала угоду з можливістю відновлення поставок. Однак 30 грудня 2019 року сторони підписали контракт без згадки продажу газу в Україну, це питання Москва і Київ домовилися обговорити пізніше.

Для української влади відновлення поставок також несе політичні ризики, так як партія колишнього президента України Петра Порошенка «Європейська солідарність» вимагає ввести заборону на такі контракти.

Раніше Вітренко назвав транзитний контракт найвигіднішими в історії України. Він пояснив, що вперше Київ домігся гарантій прокачування певного обсягу газу, і тому в будь-якому випадку отримає гарантований дохід за п’ять років в розмірі 7,2 мільярда доларів.

Поділитись