Україна назвала умови проведення виборів на Донбасі

Україна назвала умови проведення виборів на Донбасі

Представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ), глава комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін назвав умови для проведення місцевих виборів на непідконтрольних Києву територіях Донецької та Луганської областей.

Про це пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, виборчий процес може початися тільки після отримання Україною контролю над самопроголошеними республіками Донбасу і кордоном з Росією, а також після виведення «всіх незаконних збройних формувань». Костін вважає, що в іншому випадку неможливо провести вибори, свобода яких повинні бути підтверджена і ОБСЄ.

«Життя покаже, наскільки це реально (проведення місцевих виборів в жовтні 2020 року). Але реально наше бажання досягти саме такого результату. Безумовно, не може бути виборів за українським законодавством на території, яка непідконтрольна Україні», – сказав політик.

Він зазначив, що після проведення легітимних демократичних виборів можна буде йти по шляху подальшої реінтеграції Донбасу, і цими питаннями можна на рівні консультацій займатися вже зараз. «Не прямо в даний момент, але якщо ми побачимо, що переговорний процес якось просувається в цьому напрямку, то можна вже щось напрацьовувати, на перспективу», – зазначив Костін.

Раніше глава офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що Київ ніколи не вів і не буде вести прямого діалогу з сепаратистами з Донецька і Луганська. У той же час віце-прем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що українська влада не стане закріплювати особливий статус Донбасу в конституції, як це передбачається мінських угодами.

Поділитись