Україна назвала терміни наступного обміну полоненими з самопроголошеними ДНР і ЛНР

Україна назвала терміни наступного обміну полоненими з самопроголошеними ДНР і ЛНР

Україна назвала ймовірні терміни наступного обміну полоненими з самопроголошеними ДНР і ЛНР, він може пройти на Великдень.

Про це повідомила прес-секретар президента країни Юлія Мендель.

Обмін може відбутися в форматі “всіх на всіх”. Мендель підкреслила, що такий захід є необхідним, щоб рухатися далі в рамках “нормандського формату”.

“Давайте згадаємо, що скоро Великдень. Це хороший привід для того, щоб, можливо, активізувати процес обміну”, – заявила Мендель в ефірі телеканалу “Дім”.

На першому за три роки саміті країн “нормандської четвірки”, який пройшов в Парижі 9 грудня 2019 року, сторони прийняли спільне комюніке і домовилися зустрітися через чотири місяці в Берліні, щоб продовжити роботу з врегулювання ситуації в Донбасі.

У комюніке підкреслюється, що Мінські угоди залишаються базисом для роботи в нормандському форматі, передбачено розведення сил до кінця березня 2020 року в трьох нових точках в Донбасі. Лідери також закликали забезпечити до кінця року режим припинення вогню в Донбасі.

Після саміту Україна провела в кілька етапів обмін полоненими з самопроголошеними республіками. З 27 липня в Донбасі був введений режим припинення вогню, проте в кінці березня сторони звинуватили одна одну в його порушенні.
Великий обмін полоненими пройшов в Донбасі 29 грудня 2019 року. Київ передав ДНР і ЛНР 124 людини, Донецьк і Луганськ віддали владі України 76 осіб. У 2020 році обмін полоненими відбувся в квітні, Київ передав самопроголошеним республікам 14 утримуваних осіб, ЛНР і ДНР – 20 осіб.

Поділитись