Україна може вийти з Мінських угод

Україна може вийти з Мінських угод

У України буде повне політичне і моральне право вийти з Мінських домовленостей, якщо Росія виявить «несумлінність», заявив депутат Верховної ради, заступник голови української делегації в контактній групі на переговорах в Мінську Олександр Мережко.

В інтерв’ю порталу LB.ua політик запевнив, що в разі розриву домовленостей українською стороною винна буде все одно Росія, тому західні країни санкцій проти Москви не скасують.

«У нас з’являється право – і я тут проводжу аналогію з міжнародним договором – через недотримання і порушення домовленості контрагентом вийти з процесу. Це буде більше не юридичне, а політичне право», – сказав Мережко.

На його думку, «порушення» з боку Росії проявляються тим, що в самопроголошених Донецької і Луганської народних республіках пройшли вибори.

На питання журналістів, чому Київ не виконує свою частину зобов’язань і не закріплює особливий статус Донбасу в конституції, депутат відповів, що проблема криється в «технічних складнощах».

«Тут же мова йде про статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Не всього регіону або цілих двох областей, а окремих територій. У конституції таке дуже складно юридично закріпити», – вказав він.

Мережко також зазначив, що Київ має намір сумлінно виконувати Мінські домовленості, хоча багато положень документа відкидає. При цьому він спростував чутки про розробку «Мінська-3».

26 травня голова МЗС України Дмитро Кулеба розповів про плани влади країни ліквідувати адміністрації ДНР і ЛНР після встановлення контролю над територіями.

Поділитись