Україна може відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду

Україна може відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду

У перспективі трьох-чотирьох років Україна може відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду.

Таку думку висловив народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню УНІАН.

“У середньостроковій перспективі (три-чотири роки) наша мета в кредитній політиці – припинити кредитування у Міжнародного валютного фонду, виплативши йому всі належні борги. Це цілком реально”, – сказав він.

За словами Гетманцева, “ми повинні замінювати дорогі кредити на дешеві, короткі – на довгі”.

“Зменшувати обсяг боргу настільки, наскільки це можливо, і збільшувати гривневу частину в структурі державного боргу”, – додав Гетманцев.

Він нагадав, що досягнута попередня домовленість за новою 18-місячною програмою фінансування stand-by на суму близько 5 млрд дол., перший транш очікується отримати протягом двох-трьох тижнів.

“Відносно МВФ мова йде про програму на 18 місяців на суму близько п’яти мільярдів доларів. Я не готовий зараз говорити про решту суми від інших організацій, але ведуться переговори і зі Світовим банком, і з Єврокомісією про надання коштів. І дуже важливо, що ми не вважаємо отримання коштів від міжнародних партнерів будь-якої перемогою з нашого боку. Ми прекрасно розуміємо, що це, на жаль, вимушений захід, який спровокована кризою і яка необхідна, щоб вийти з нього з найменшими втратами”, – додав голова профільного комітету.

Поділитись