Україна має намір домагатися стягнення компенсацій з Росії після рішення суду ООН

Україна має намір домагатися стягнення компенсацій з Росії після рішення суду ООН

Україна має намір домагатися стягнення компенсацій з Росії в тому випадку, якщо Міжнародний суд ООН винесе рішення про програш російської сторони в справі про порушення двох міжнародних конвенцій.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає «Українська правда».

За її словами, рішення може бути винесено в 2022 році. “Після цього ми можемо і, думаю, що і повинні, поставити питання про компенсацію за шкоду у зв’язку з фінансуванням Росією тероризму на території України”, – заявила Зеркаль.

Вона додала, що вимога компенсацій стосуватиметься також «расової дискримінації в Криму». Зеркаль зазначила, що факти про це «знайдуть своє підтвердження і будуть прийняті судом як порушення».

На питання про те, чи «всмажить» Україна Росію на гроші після рішення Міжнародного суду ООН, Зеркаль відповіла, що вона дипломат і не виражається такими фразами, але після цього додала, що «всмажить треба». “Всмажить-всмажить. Якщо дозволять, то всмажить! І я була б дуже задоволена, якби мені дозволили всмажить!”- резюмувала дипломат.

Раніше Міжнародний суд ООН постановив, що Росія повинна підготувати документи у відповідь на позов України до 8 грудня 2020 року. Відзначається, що ця постанова слід за рішенням від 8 листопада, коли скаргу у справі України проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму визнали прийнятною.

Спір був ініційований Україною в січні 2017 року. Київ намагається довести, що Москва порушила дві міжнародні конвенції – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію расової дискримінації. Російська сторона наполягає, що позов України повинен бути відхилений, оскільки не підпадає під юрисдикцію міжнародного суду.

Поділитись