Україна і Північноатлантичний блок проведуть військові навчання в Одесі

Україна і Північноатлантичний блок проведуть військові навчання в Одесі

НАТО нарощує присутність в Чорному морі.

Про це за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем повідомив генсек альянсу Йенс Столтенберг. У самому блоці такі дії пояснюють загрозою з боку Росії. Київ і Північноатлантичний блок, зокрема, планують провести в цьому році спільні військові навчання в Одесі.

«Ми повинні розуміти, що Чорне море має стратегічне значення для НАТО і союзників по НАТО, наших прибережних держав, Туреччини, Болгарії і Румунії, і, крім того, у нас є два близьких і дуже цінних партнера в регіоні: це Україна і Грузія. У той же час ми стали свідками значного нарощування російських військ в Чорному морі, не в останню чергу завдяки незаконної анексії Криму, а також у зв’язку зі збільшенням військово-морської присутності в цьому році», – заявив на прес-конференції в Брюсселі генсек НАТО Йенс Столтенберг після переговорів з прем’єр-міністром України Денисом Шмигаль.

За словами глави альянсу, Північноатлантичний блок у відповідь на дії Росії в регіоні також посилив присутність в Чорному морі. «В останні кілька тижнів три корабля ВМС США знаходилися в Чорному морі. У тому числі пройшли навчання з українським ВМФ. <…> У нас є багатонаціональна бригада під румунським командуванням, що базується в румунському місті Крайова. <…> А іспанські літаки в даний час здійснюють патрулювання повітряного простору НАТО в регіоні», – додав Столтенберг, запевнивши при цьому, що альянс продовжить підтримувати Україну.

У свою чергу Шмигаль зазначив, що Київ спільно з НАТО проведе в цьому році в Одесі командно-штабні навчання «Незламна стійкість». Таким чином, в цьому році поблизу російських кордонів пройде чергова серія масштабних військових навчань блоку. Так, наприклад, міністр оборони України Андрій Таран в грудні минулого року повідомляв, що його країна в 2021-м візьме участь в 22 багатонаціональних навчаннях, з них 14 пройдуть за кордоном і 8 – на території держави.

Поділитись