Україна і Фінляндія обмінялися архівною інформацією про учасників Другої світової війни

Україна і Фінляндія обмінялися архівною інформацією про учасників Другої світової війни

Делегація Національного архіву Фінляндії на чолі з Генеральним директором Юссі Нуортева передала голові Служби безпеки України матеріали про українців, загиблих в роки Другої світової війни, повідомили в прес-центрі Служби безпеки України.

“Під час зустрічі співробітники Галузевого державного архіву СБУ отримали від іноземної сторони базу даних на більш ніж 1600 українців, загиблих в таборах військовополонених в роки Другої світової війни на території Фінляндії”, – йдеться в повідомленні на сайті відомства, передає interfax.com.ua.

У відповідь представники СБУ передали зарубіжній делегації копії розсекречених архівних документів, щодо історії Фінляндії.

“Сьогодні ми маємо приклад успішної співпраці з обміну даними про загиблих і репресованих у Другій світовій війні”, – зазначив під час зустрічі голова СБУ Іван Баканов.

Фінські колеги повідомили, що в майбутньому планують передати відомості стосовно 5 тис. українських військовополонених, яких повернули в СРСР після закінчення війни.

“З огляду на зміст переданих українській стороні матеріалів, ми впевнено можемо сказати, що між нашими країнами в контексті історії, є багато спільного”, – зазначив Юссі Нуортева.

У відомстві також додали, що проведення міжнародної зустрічі і отримання найважливіших архівних даних від іноземних партнерів стало можливим завдяки підписаному в травні 2019 року Меморандуму про співпрацю між Галузевим державним архівом СБУ та Національним архівом Фінляндії.

Поділитись