Україна готується провести зиму без транзиту газу з Росії

Україна готується провести зиму без транзиту газу з Росії

Україна максимально заповнює свої підземні сховища природний газом, готуючись пройти зиму без транзиту російського палива.

Про це заявив представник президента у Кабінеті міністрів України Андрій Герус в інтерв’ю агентству РБК-Україна.

“Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, швидше за все, не відбудеться. Тому готуємося, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу пройти зиму без транзиту”, – сказав він.

За словами Геруса, в українські сховища зараз закачують газ, що надходить по реверсу з країн Східної Європи, а також від приватних трейдерів. За даними компанії “Укртрансгаз”, ПГС країни зараз заповнені на 50%, в них знаходиться 15,5 млрд кубометрів. Раніше в “Нафтогазі” заявляли, що для проходження зими в разі припинення транзиту Україна повинна закачати в сховища 20 млрд кубометрів.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак раніше заявив, що Росія запропонувала Україні продовжити на рік контракт на транзит газу, який закінчується 31 грудня 2019 року. Міністр додав, що можливі коригування домовленостей – це предмет переговорів комерційних компаній.

У той же час, за даними агентства Reuters, Україна сподівається на довгострокову угоду на 10 років, але це не вигідно для Росії, яка має на меті наростити потужності і запустити газопроводи “Північний потік – 2” і “Турецький потік “.

Фото EPA.

Поділитись