Україна буде переглядати і скорочувати договірну базу з Росією

Україна буде переглядати і скорочувати договірну базу з Росією

Україна продовжує ревізію двосторонніх документів з РФ і має намір відмовитися ще від частини українсько-російської договірної бази.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Бондар.

“До війни (початку конфлікту на Донбасі) у нас було 453 підписаних двосторонніх угод. Зараз залишається в силі близько 300 документів, але триває подальша ревізія того, від чого ми можемо відмовитися”, – сказав він в опублікованому в понеділок інтерв’ю виданню “Укрінформ”.

При цьому, за його словами, українська сторона не йде на “радикально-емоційні кроки”, які можуть пошкодити її громадянам. “Ми не розірвали дипломатичні відносини з Росією, не припинили дипломатичну присутність в Росії, відповідно, громадяни України в період карантину вільно туди переміщалися і, перебуваючи на території РФ, мали можливість отримати захист”, – сказав заступник міністра.

За його словами, в разі скасування всіх угод з РФ виникла б патова ситуація щодо механізму захисту інтересів українських громадян на території РФ. “У нас це мільйони людей – як громадян України, так і етнічних українців, які проживають в Росії”, – додав він.

У зв’язку з цим, сказав Бондар, у відносинах з РФ “діє договірна база в рамках СНД і частково двостороння”. “Але ми з міністерствами і відомствами їх [двосторонні угоди] поступово переглядаємо, щоб оптимізувати і залишити мінімально необхідну кількість документів, які б дозволили зберігати належний рівень захисту прав і інтересів громадян України”, – зазначив заступник глави МЗС.

Поділитись