Учасникам АТО збільшили субвенції на придбання житла

Учасникам АТО збільшили субвенції на придбання житла

Обсяги фінансування субвенції на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей з державного до місцевих бюджетів у першому півріччі цього року збільшено майже вдвічі.

“Варто відзначити суттєве зростання (92,6%) фактичних обсягів виплат. Фінансування запланованих видатків із Держбюджету за таким видом субвенції в І півріччі 2017 та 2018 рр. здійснювалося в повному обсязі”, – зазначається в аналітичній довідці експертів Офісу з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України.

Якщо у 2017 р. на ці потреби було передбачено 117 млн грн, то у 2018 р. – 226 млн грн. Проте рівень використання коштів залишається досить низьким. У 2017 р. було використано лише 5,9% від виділених коштів, у 2018 р. – 31,4%, наголошують фахівці.

Експерти кажуть, що найбільше грошових компенсацій на придбання житла отримали учасники АТО з Чернівецької області, у п’яти областях не виплачувалися взагалі.

“Освоєння субвенції в розрізі областей було нерівномірним. Найвищі значення показника спостерігалися в таких областях, як Чернівецька (81%), Львівська (80,6%) та Харківська (74%). При цьому в десяти областях кошти за субвенцією на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей взагалі не освоювалися, а у Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій та Миколаївській виплати грошової компенсації на житло для учасників Антитерористичної операції та їх сімей у І півріччі не здійснювалися два роки поспіль”, – зазначається в аналітичній довідці.

З-поміж основних причин виявленої тенденції експерти називають: затвердження обсягів субвенції Кабінетом міністрів Україні в середині року, достатньо складна й довготривала процедура отримання грошових виплат на поліпшення житлових умов учасниками АТО, пише 1news.com.ua.

Як наголошують експерти Офісу з фінансового та економічного аналізу, це призводить до збільшення строків розподілу грошових виплат на рівні місцевих бюджетів.

Поділитись