У Туреччині назвали умови для початку нової війни в Сирії

У Туреччині назвали умови для початку нової війни в Сирії

Єдине питання, яке може привести до кризи між Росією і Туреччиною, – це Сирія.

Така умова для початку нового конфлікту назвав професор Саліх Йилмаз, викладач Університету Анкари Йилдирим Беязіт і керівник Інституту російських досліджень Анкари.

Йилмаз підкреслив, що тема ударів російської авіації по позиціях протурецьких угруповань в Сирії хоч і заморожена, але як і раніше залишається невирішеною. У той же час турецька військова еліта заклопотана спробами Росії нібито «поступово наблизитися до кордонів Туреччини через Ідліб». «Можлива зміна влади може спровокувати нову війну в Сирії через Ідліб», – зазначив експерт.

У березні 2020 року президенти Росії Володимир Путін і Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган домовилися про перемир’я в Сирії. Було укладено угоду, згідно з яким в Ідлібській зоні деескалації вступив в силу режиму припинення вогню. Приводом стало різке загострення ситуації в регіоні і великомасштабний наступ сирійської армії на позиції збройної опозиції і терористів.

Громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011 року. Основні учасники конфлікту – урядові сили, що виступають на стороні президента Башара Асада, так звана помірна опозиція і ісламістські угруповання. Опозицію підтримує Туреччина, Росія допомагає уряду Асада.

Поділитись