У США заявили про перевищення чисельності військового контингенту в Афганістані

У США заявили про перевищення чисельності військового контингенту в Афганістані

Близько 3,5 тис. американських військових зараз знаходяться в Афганістані, що на 1 тис. осіб більше, ніж говориться в офіційних даних.

Про це повідомила газета The New York Times з посиланням на джерела в США, Європі та Афганістані. За даними видання, розбіжність в цифрах пояснюється тим, що частина військових знаходиться в країні неофіційно. Відзначається, що применшення реальної чисельності військ США за кордоном є нормальною практикою для Вашингтона, а інформація про військову присутність Сполучених Штатів у багатьох країнах є засекреченою. При цьому представник Пентагону заявив газеті, що в Афганістані знаходиться тільки 2,5 тис. військовослужбовців.

У лютому 2020 року в Катарі США і представники руху «Талібан» підписали першу за більш ніж 18 років війни угоду про мир. Вона передбачає виведення іноземних військ з Афганістану за 14 місяців і початок міжафганського діалогу після операції з обміну полоненими.

Згідно з текстом угоди, США повинні скоротити чисельність військ в Афганістані з 12 тис. До 8,6 тис. осіб протягом 135 днів, а після цього надалі виводитимуть всіх американських сил і сил НАТО протягом 14 місяців.

Поділитись