У США запропонували способи боротьби з Росією

У США запропонували способи боротьби з Росією

У США опублікували доповідь про способи боротьби з «впливом» Росії в Чорноморському регіоні.

Аналітики американського дослідницького центру RAND, з доповіддю якого ознайомився RT, пропонують розгорнути сучасні системи протиповітряної і берегової оборони в Румунії і Болгарії.

“Підвищенню ефективності стримування в Чорноморському регіоні могли б сприяти розгортання сучасних систем протиповітряної і берегової оборони в Румунії і Болгарії для протидії загрозі наступального ракетного удару з боку Росії, розширення навчань НАТО і подальше надання Заходом допомоги Україні і Грузії в розвитку їх національного оборонного потенціалу”, – наголошується в доповіді.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу восени 2018 року відзначав небувалий рівень військової активності НАТО біля російських кордонів. За словами російського міністра, НАТО збільшило розвідувальну активність в Балтиці і в Чорноморському регіоні.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про намір Північноатлантичного альянсу частіше заходити в чорноморські порти України і Грузії, проводити з цими країнами додаткові навчання і обмінюватися даними. На думку Столтенберга, це дозволить «поліпшити обізнаність про ситуацію».

Так, в кінці липня цього року в Грузії пройшли військові навчання Agile Spirit 2019 за участю країн НАТО та їх партнерів. Як зазначалося, завдання маневрів – наростити співробітництво між військовослужбовцями і «сприяти підтримці стабільного і безпечного обстановки в Чорноморському регіоні».

Американські аналітиків відзначають, що проблема безпеки в Чорному морі не може бути вирішена виключно силовими методами. Захід повинен більш успішно протидіяти «Дезінформаційна кампаніям, негативному впливу і гібридним загрозам» з боку Росії, говориться в доповіді.

Наприклад, в середині вересня 2019 року США опублікували грант на проведення спільних з ЄС проектів в Україні. Пріоритетні напрямки діяльності включали інтеграцію України із західними ринками, зміцнення демократії та забезпечення енергетичної та кібербезпеки країни.

Крім того, бюро Держдепартаменту з питань демократії, прав людини і праці опублікувало грант початковою вартістю $ 900 тисяч напередодні виборів до місцевих органів влади на Україні, які пройдуть в 2020 році. Головними завданнями проекту оголошуються «зміцнення демократичних процесів та підтримка виборів, які відповідають міжнародним стандартам».

Поділитись