У США заарештували росіянина у справі про відмивання 336 мільйонів доларів через Bitcoin Fog

У США заарештували росіянина у справі про відмивання 336 мільйонів доларів через Bitcoin Fog

У Лос-Анджелесі заарештований росіянин Роман Стерлігов, якого правоохоронні органи США підозрюють у причетності до відмивання 336 мільйонів доларів через сайт Bitcoin Fog, повідомляє Reuters.

За версією правоохоронних органів, Стерлігов, у якого крім громадянства Росії є ще і шведський паспорт, був основним оператором Bitcoin Fog, заснованого в 2011 році.

Через цей сайт провели понад 1,2 мільйона біткоіни, сумарна вартість яких на момент транзакцій складає 336 мільйонів доларів. Передбачається, що криптовалюта, що проходила через Bitcoin Fog, використовувалася для платежів в даркнета, пов’язаних з купівлею наркотиків та іншими протизаконними діями.

Справою Стерлигова займається федеральний прокурор округу Колумбія.

Одним з найгучніших справ, пов’язаних з відмиванням грошей за допомогою криптовалюта, стала справа росіянина Олександра Винника. Він був затриманий під час відпочинку в Греції в липні 2017 року на запит правоохоронних органів США, які запідозрили у відмиванні кількох мільярдів доларів через ВТС-е, яка деякий час була однією з найбільших біткоіни-бірж. Екстрадиції Винника, крім США, домагалися Франція і Росія, де його підозрювали в розкраданні 600 тисяч рублів. У січні 2020 року Винника, який заявляв, що він хоче бути виданий Росії, екстрадували до Франції. У грудні 2020 року суд в Парижі засудив Винника до п’яти років ув’язнення. Винник провину заперечував, заявляючи, що був лише технічним консультантом ВТС-е.

Поділитись