У США визнали, що не зможуть перешкодити завершенню будівництва “Північного потоку – 2”

У США визнали, що не зможуть перешкодити завершенню будівництва “Північного потоку – 2”

Влада США визнає, що вже не може перешкодити завершенню будівництва газопроводу “Північний потік – 2”, однак вони мають намір протидіяти реалізації інших російських проектів.

Про це агентство Bloomberg. За словами двох джерел постачання з числа співробітників адміністрації США, у Вашингтона зараз майже немає важелів впливу на Росію і Німеччину в тому, що стосується газопроводу. Одне з джерел додало, що схвалення Сенатом Конгресу США законопроекту про оборонний бюджет на 2020 фінансовий рік (почався 1 жовтня), який зобов’язує американську адміністрацію ввести санкції щодо “Північного потоку – 2” і “Турецького потоку”, вже мало що змінює. Даний чиновник констатував, що США планують створювати перешкоди для реалізації інших проектів РФ в енергетичній сфері.

За відомостями агентства, Вашингтон має намір приділяти більше уваги даному питанню після прибуття в наступному місяці в Москву Джона Саллівана, який був призначений американським послом в РФ.

Як констатує агентство, президент США Дональд Трамп раніше висловлював готовність підписати законопроект про оборонний бюджет на 2020 фінансовий рік. Санкції щодо компаній, що беруть участь в будівництві “Північного потоку – 2”, вступлять в силу відразу ж після цього, зазначило джерело агентства в Конгресі США. Згідно з оцінками, наведеними в публікації, газопровід буде готовий до введення в експлуатацію в період з квітня по червень 2020 року.

“Північний потік – 2” включає в себе дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік, які прокладаються від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Європейськими партнерами “Газпрому” за проектом є німецькі Uniper і Wintershall, австрійська OMV, французька Engie і англо-голландська Shell. Трубопровід проходить в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн – через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

США виступають категорично проти нового газопроводу з Росії до Європи. Вашингтон неодноразово погрожував ввести санкції проти проекту і його європейських учасників. США намагаються забезпечити таким чином поставки на європейський ринок свого зрідженого природного газу, який значно дорожче російського трубопровідного.

Поділитись