У США рекордна смертність через безконтрольне поширення фентанілу

У США рекордна смертність через безконтрольне поширення фентанілу

Америку накрила ще одна смертельна епідемія: рекордних позначок за кількістю смертей, пов’язаних із передозуванням фентанілом, «досягли» практично всі штати.

Медики стурбовані тим, що на тлі коронавірусної пандемії, коли всі сили кинуті на боротьбу з COVID-19, на вирішення проблеми з безконтрольним поширенням фентанілу немає сил, ресурсів.

Фентаніл – препарат, який є синтетичним аналогом героїну та викликає звикання. Лікарі прописують його за сильних болів неясної етіології.

Початок періоду зростання популярності фентанілу припав на 2014 рік, коли цей препарат, що забезпечує відчуття ейфорії, став з рекордною швидкістю поширюватися на чорному ринку. Ліки почали активно підробляти: лише за серпень та вересень 2021 року співробітники Управління боротьби з наркотиками США вилучили 1,8 мільйона підроблених таблеток та заарештували понад 800 підозрюваних у нелегальній торгівлі цим наркотиком.

Основні потужності виробництва фентанілу знаходяться в Китаї. Препарат виробляють, в основному, у портових містах Піднебесної, у легально працюючих хімічних лабораторіях. З КНР морським шляхом «ліки» вирушають по всьому світу. Головними його покупцями є мексиканські наркокартелі, які купують фентаніл буквально за копійки і розповсюджують потім заборонену речовину по всьому світу, принагідно збільшуючи її вартість у 10 і більше разів.

Зовнішньо таблетки фентанілу нічим не відрізняються від тих, які відпускаються в аптеках за рецептом лікаря. Зараз смертельно небезпечний життя людей товар порівняно легко придбати у США, а й у Канаді, Естонії та інших європейських країнах.

За даними ФБР США, поширення фентанілу як заміну героїну або в суміші з останнім призводить до різкого підвищення смертності наркоманів від передозування. Це до певної міри налякало наркоторговців, багато з яких почали відмовлятися від поширення фентанілу, адже велика кількість смертей зменшує кількість споживачів наркотику, а також привертає підвищену увагу правоохоронних органів.

Але, незважаючи на високий ризик передозування, фентаніл користується великим попитом у наркозалежних через його відносну дешевизну.

Але коріння опіоїдної кризи в США не пов’язане з наркомафією: фентаніл та інші препарати, що містять наркотичні препарати, лікарі без особливих показань виписують практично всім своїм пацієнтам, які скаржаться на різного роду болі.

Поділитись